/ снимки: Кирил Кирилов
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и генералният мениджър на Комуникационно-информационната агенция на НАТО Кевин Шайд подписаха Протокол за предаване на Военновъздушните сили (ВВС) на нова система за гласови комуникации при управление на въздушни операции.

С получаването на високотехнологичното оборудване завършва първият етап от проекта за придобиване от ВВС на комуникационна система за командване и управление по стандартите на НАТО. Проектът се изпълнява по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността, съобщиха от Министерство на отбраната, цитирани от БГНЕС.

Новопридобитата система за гласови комуникации последно поколение ще развие способностите на българските ВВС за командване и управление при носенето на дежурство в интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО), както и при провеждането на съвместни учения и операции по охрана на въздушното пространство в сътрудничество с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО.

Самолети и вертолети от ВВС ще изпълнят полети над площад „Централен“ в Пловдив

По-рано днес в базата за командване, управление и наблюдение на ВВС се проведе тържественият ритуал за откриването на системата за гласови комуникации. Беше направена демонстрация на новите способности в системата за командване и управление на ВВС при полети на военната авиация и носене на дежурство в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО.
БГНЕС