деца насилие
деца насилие / ThinkStock/Getty Images
насилие
95394
насилие
  • насилие
Четири сигнала за сексуално насилие са постъпили в новооткрития Център за жертви на сексуално насилие, който стартира пилотно по нов проект на фондация „Джендър алтернативи“. Организацията ще може да го поддържа поне 3 години, защото американска фондация е осигурила допълнителни средства.

Насилието не може да бъде спряно, но чрез този център може да се окаже по-пълноценна подкрепа на пострадалите и техните семейства. Много важно е доброто взаимодействие и сътрудничество между институциите, които имат отношение към проблема, коментира адвокат Милена Кадиева от „Джендър алтернативи“.

"Джендър алтернативи" в подкрепа на жертвите на сексуално насилие

Предвидени са и обучения за служители на прокуратура, съд, полиция, социални работници и журналисти за по-висока сензитивност по проблемите със сексуалното насилие.

Други случаи на насилие сред подрастващи бяха регистрирани пък в Смолян. След поредни инциденти в Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в родопския град, са направени първите стъпки за неговото закриване.

Това съобщи пред Дарик секретарят на общината Момчил Николов. „Трудно се намират кадри. Разбираемо е, имайки предвид минималното заплащане и неприемливите условия, при които работят“, коментира още секретарят на община Смолян. В момента има 12 щатни бройки, от които само 4 са заети, а децата в центъра са 8.

Чуйте репортажа в прикаченото аудио.