Имами се биха в пазарджишко село
Имами се биха в пазарджишко село / снимка: dariknews.bg/архив
Имами ОД на МВР Пазарджик
76333
Имами ОД на МВР Пазарджик
Имами Главно мюфтийство
  • Имами ОД на МВР Пазарджик
  • Имами Главно мюфтийство

Напрежението във велинградското село Света Петка е овладяно, съобщи за Дарик говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов по повод напрежението в селото заради избора на имам на населеното място. По думите на местни хора, скандалът се е разраснал заради това, че имамът, който е загубил конкурса, се настанил в джамията и започнал да води проповедите.

Ще въведем ред, но не можем да определим кой ще е имамът на селото, коментираха от полицията.   „Религиозните въпроси са изцяло в ръцете на религиозните институции, които трябва да ги решават. Полицията във Велинград няма да допусне нарушаване на обществения ред, а разногласията между религиозни лица трябва да бъдат изяснявани от други институции - Районното и Главното мюфтийство“, коментира говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

Чуйте повече от говорителя на пазарджишката полиция в първия прикачен файл.

Според разказа  на Районния мюфтия Абдула Салих, който е бил на място, през лятото двама жители на селото, с имамско религиозно образование, се явяват на конкурс. Съответно единият от тях печели, но този, който е губи надпреварата заедно със своите поддръжници, не допускат имамът да започне да изпълнява задълженията си в джамията. През юли Районният мюфтия депозира официални жалби до полицията и прокуратурата във връзка с проблема, но и до този момент от институциите няма реакция.

Според думите на районния мюфтия, двамата кандидати за имам на селото са съседи, което довело до непрекъсната вражда между тях в продължение на месеци. Тази сутрин се стигнало и до юмручен бой, размяна на нецензурни реплики и обиди между двата лагера.

От Главното мюфтийство засега отказват коментир по случая. След проверка на място ще има официално становище, каза пред Дарик главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов. Чуйте го във втория прикачен файл.