Христо Ботев- любимият автор на зрелостниците
Христо Ботев- любимият автор на зрелостниците / dariknews.bg/ архив
Христо Ботев- любимият автор на зрелостниците
72201
Христо Ботев- любимият автор на зрелостниците
  • Христо Ботев- любимият автор на зрелостниците

Любимият автор на зрелостниците е Христо Ботев. Сред предпочитаните за четене са и Елин Пелин и Йордан Йовков. Това каза в ефира на Дарик, преподавателят по Български език и Литература от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив, Диана Стайковска. По думите й, абитуриентите харесват именно тези автори заради универсалната и общочовешка проблематика на произведенията им.

От друга страна, Пейо Яворов и Атанас Далчев затрудняват най-много дванадесетокласниците и техните произведения често стават повод за дискусия в часовете по български език и литература.

Основен проблем за зрелостниците остава неумението им за създаване на аргументиран текст, коментира още Стайковска. По думите й, младежите трудно формулират дълги изказвания, общуват конкретно с прости и ясни и целенасочени изречения.

Като решение на тези проблеми, преподавателката вижда в увеличаването на броя на часовете по практика, както по езикова култура, така и по литуратура. По думите й, часовете за упражнение са крайно недостатъчни на този етап.

Диана Стайковска коментира и въведената от МОН тази година нова скала на оценяване. „Родители вече звънят в училище притеснени от нововъведенията и ние ги подкрепяме. Некоректно е скалата на оценяване да се променя непосредствено преди външното оценяване. Това поставя децата и в неравностойно положение, спрямо миналите випуски, коментира още преподавателката.

Цялото предаване, можете да чуете в прекачения аудио-файл.