Хотелиери, превозвачи и търговци ще блокират ГКПП „Златоград“
Хотелиери, превозвачи и търговци ще блокират ГКПП „Златоград“ / dariknews.bg/ архив

Превозвачи, търговци и представители на хотелиерския и ресторантьорски бизнес от Златоград и региона заплашват с гражданско неподчинение и блокиране на ГКПП Златоград - Ксанти днес в 11.00 часа. Причина за недоволството е, че гръцките гранични власти поставили на пункта знак, че се допускат превозни средства само до 2 т. Преди три години, когато беше открит поредният ГКПП по българо-гръцката граница, разрешеният тонаж бе 3,5 тона. Проблемът възникна още преди десетина дни, когато група ръководена от Търговско-промишлената палата в Ксанти спираше движението през един час, с презумцията, че търговците от българска страна пречат на бизнеса в региона.

„Като представител на бизнеса в града направих среща със зам.-областния управител от Ксанти Фотис Каралидис, за да може евентуално да се възстанови обичайният транспорт и да се направи обща среща с гръцките власти, за да се реши въпроса с търговците за преминаване на границата. Организирахме среща и с Търговско-промишлената палата и представители на бизнеса в Гърция, които инвестират в България. Помолихме ги да не се пречи на границата и търговията, като се вземат мерки. Въпреки това до ден днешен нещата се усложняват. В събота автобус с 60 души туристи, за които бяхме организирали екскурзия в Гърция, не бе допуснат да премине от гръцка страна. Те създадоха прецедент, който трябва да се реши от страна на правителството. Няма логика пътят да има ограничение 2 тона, такъв знак в ЕС не съществува. По-голяма лека кола също тежи два тона. Доводите им са да се спре търговията от българска страна", обясни Александър Митушев - председател на организацията на хотелиерите и ресторантьорите в Златоград. Той добави, че според него всичко това се прави тенденциозно под влиянието на 2-3 едри търговци в Ксанти.

Недоволните от нововъведената гръцка забрана са решили днес да спрат движението на границата. С проблема те са запознали Министър-председателя и консула на България в Солун. „Аз лично съм против да се спира пътя, но от гръцка страна не проявиха желание за диалог, напротив - засилват напрежението на границата, каза Митушев.