Хора с увреждания полетяха с парапланер
Хора с увреждания полетяха с парапланер / снимка: dariknews.bg
Хора с увреждания полетяха с парапланер
74749
Хора с увреждания полетяха с парапланер
Хора с увреждания полетяха с парапланер
  • Хора с увреждания полетяха с парапланер
  • Хора с увреждания полетяха с парапланер

Първите трима ентусиасти с физически увреждания вече полетяха с парапланер в небето над Сопот. Това съобщи за Дарик Емил Кирилов, един от организаторите на социалната кампания „Лети повече“. Тя е насочена към хора в неравностойно положение, които мечтаят да се реят в небето.

Досега летяха жена от Варна, болна от детска церебрална парализа, и мъж от Пазарджик с болестта на Бехтерев. Днес полетя и Людмил от София, който след катастрофа няма чувствителност на краката, а утре предстои полетът и на сляпо момче от столицата.

Хората са безкрайно щастливи, обратната връзка с тях е много зареждаща. Фактът, че се решават на такава стъпка, показва колко са силни, разказа Емил Кирилов. Някои от желаещите да летят се „качват“ направо от инвалидната количка на парапланера с помощта на асистенти. По двама души ни помагат на старта, още двама ни посрещат на финала, за да може да полети човекът с увреждане, обясни пилотът. (Чуйте думите му в прикачения файл)

До края на октомври продължава инициативата „Лети повече“, като за хората в неравностойно положение полетите са безплатни. Социалната кампания е насочена към младежи от социални домове, хора с физически увреждания, проблеми със слуха и зрението, бежанци, наркозависими на лечение, както и самотни и многодетни майки. Полетите се осъществяват в тандем с опитен инструктор.

През юли организаторите на кампанията обявиха конкурс за кратко писмо на тема „Искам да полетя“, в която да разкажат за своята мечка да летят. „Първоначално предвиждахме максимум 60 души да се включат, но 68 човека от цяла България изпратиха писмо, затова решихме да дадем шанс на всички мечтатели да полетят", обясниха организаторите.

Първоначално стартът на полетите бе обявен за 1 септември, но се отложи заради дъждовете.