/ netinfo
Министерството на културата е издало съгласувателно становище за разрешаване бутането на единия от изгорелите през миналата година тютюневи складове в Пловдив, намиращ се на ул. „Г. М. Димитров“ (зад склада на Кудоглу). Това съобщи за Дарик арх. Петкана Бакалова. Сградата е част от групов паметник на културата, а собствениците й са представили конструктивно-техническа експертиза, че складът не може да бъде възстановен.  

Подобно твърдение е най-малкото спорно. При съвременните технологии за реставрация, това е съмнително. Решението на Министерството на културата директно противоречи на заповедта на кмета на Община Пловдив Иван Тотев този склад да бъде аварийно възстановен. И фасадата, и основите на сградата могат да бъдат укрепени и реставрирани“, категорична е тя.

За съжаление, в конкретния случай, така както са разписани правилата за този групов паметник на културата, той обаче не може да бъде защитен - нито от Министерството на културата, нито на НИНКН, нито Община Пловдив“, каза още Бакалова.

Това е така, тъй като инвестиционни проекти се връщат само по законосъобразност, а не по  целесъобразност-проблем на ЗУТ. На практика така се развързват ръцете на собствениците на сградата да я съборят и изградят нова на нейно място“, обясни тя.

Нито районната администрация, нито Голяма Община са издавали документ за събарянето на склада“, категоричен беше пред Дарик кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Очаквайте още подробности във връзка с казуса!