Главният финансист на Смолян става заместник кмет
Главният финансист на Смолян става заместник кмет / smolyan.bg

Главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова ще бъде предложена от кмета на Смолян Николай Мелемов за трети зам.-кмет на администрацията. Това стана ясно след като бе приета внесената извънредна точка за утвърждаване на щата и заплатите на кметовете и кметските наместници на населени места.

До сега в Община Смолян имаше двама заместник-кметове, но с промените, приети от ОбС днес, те стават трима. ГЕРБ разполагат с мнозинство в местния парламент и избирането на Аръчкова за трети зам.-кмет е почти сигурно. Общинските съветници гласуваха максимума на заплатата на кмета на Смолян от 2 400 лв., без прослужено време и клас, а на кметовете на населени места бе прието диференцирано заплащане спрямо броя на жителите. Така кметът на село Търън ще получава бруто 1 188 лв., а кметът на Тикале ще взима 513 лв. бруто.

Веднага след гласуването на заплатите, общинският съветник от ДПС Салих Аршински обяви, че ще търси законов начин да атакува решението, като го нарече – незаконосъобразно. Според него, по този начин се ощетяват кметовете на населените места, за сметка на общинската администрация. От БСП също възразиха от начина на определяне на възнагражденията на кметовете и наместниците.