Германия помага за наводнените къщи в Първомайско
Германия помага за наводнените къщи в Първомайско / dariknews.bg/архив

 

Почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова е изразила готовност за съдействие на община Първомай във връзка с наводненията в района. Това съобщи кметът на Първомай Ангел Папазов. По думите му, след извършване на съответните разчети, немското Външно министерство ще осигури необходимите строителни материали за възстановяване на наводнените къщи. Съдействие и помощи ще осигурят и от областния съвет на Българския червен кръст в Пловдив, допълни Папазов.

Общо около 50 са засегнатите къщи от наводненията в Първомайско в края на миналата седмица, като 38 от тях са в по-тежко състояние. Критичните точки са селата Виница и Крушево и град Първомай.

Продължава следенето нивата на водните басейни в общината, тъй като в Източните Родопи в района на връх Драгойна снежната покривка все още е около 50-60 см. Контролирано се изпускат язовирите „Попово” и в село Искра, както и „Брягово” и „Езерово”, като последният тази сутрин е спрял да прелива. Причината е, че температурите са минусови и това спира снеготопенето, обясни Папазов.

Община Първомай ще поиска съдействие и помощ от Комисията по бедствията и авариите към Министерски съвет, след изготвянето на пълен доклад за щетите, който ще бъде готов до дни.