арменски сладки
арменски сладки / netinfo
Днешната спирка: Света на арменската кулинария
"Етно кухня на колела" продължава своето любопитно пътешествие в света на кулинарията!

Тази вечер пред Арменски културно информационен център, в пловдивския арт квартал Капана, ще имате възможност да опитате арменски вкусотии, правени по рецепти от най-старите бабини тефтери.

Арменската кухня - позната и тайнствена, близка и толкова различна, обилна на цветове и аромати, богата на вкусове довечера ще завладее града под тепетата!

Освен добри занаятчии и творци, арменците са забавни и много емоционални. Когато става дума за храна, то приготвянето ѝ е ритуал, в който се включват всички! Майсторите от арменската общност в Пловдив ще ни поднесат вкусни и здравословни хапки „PYRCUCH” (от традиционния ароматен арменски хляб “лаваш”), завити със сирене, покрито с облак дъхави, зелени подправки. Лавашът се приготвя от изключително тънък лист тесто,  което се изпича в специални пещи - тонир. Всеки лист има множество въздушни балончета в  хрупкавата си повърхност и съдържа само 200 калории. От 26 ноември 2014 г. традиционният арменски хляб “лаваш” е част от нематериалното културно наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО.

лаваш
лаваш netinfo

В неделната вечер на Панаира на кулинарното изкуство, специално за всички гости, традиционен арменски хоровадз ще пече почетният консул на Рeпублика Армения в Пловдив - г-н Ехиязар Узунян. Хоровадз се приготвя само от мъжете. Изпичането му е любимото занимание на арменците и повод за благородно съревнование между тях, което крие много тънкости. Парчетата месо отлежават няколко часа в обвивка от лук и специфични подправки, а през това време мъжката компания с много наздравици приготвя достатъчно жарава за печенето. Реденето на месото и изпичането му са забавен ритуал. На дългите скари късчетата месо трябва да се наблюдават и обръщат внимателно - те трябва да са опечени добре, но да останат сочни и ароматни.

хоровадз
хоровадз netinfo

Днес, на Капана за всички изкушени, ще готви изкусният кулинар от сладкарница КАНЕЛА - Ончо Кешишян. Ще вкусите от сладкишите на Аги, Ови и Сари, ще станете свидетели и на епичен сблъсък на кулинарната сцена! Вечерта не може да мине и без традиционните арменски сладки, арменската грис халва – ситен пясък от сладки грисени трохи, покрити с пудра захар.

След 16:30 ч. сътрудниците с оранжеви връзки в Кухнята на колела ще ви ориентират в обстановката! Не си тръгвайте без да гласувате и в анкетата, която ще определи най-любимият на Пловдив етно готвач!

Денят на арменската кухня се организира от Д-р Ани Кеворкян, представител на арменската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

https://www.facebook.com/Панаир-на-кулинарното-изкуство-Етно-кухня-на-колела--338519799878164/