Емоционалната грижа за онко болните помага повече, отколкото самото лечение
Емоционалната грижа за онко болните помага повече, отколкото самото лечение / снимка: личен архив
Александър Миланов за отношението към онкоболните
85792
Александър Миланов за отношението към онкоболните
  • Александър Миланов за отношението към онкоболните

Немедицинската грижа за онкологично болните връща самоуважението им и помага много повече за излекуването им, отколкото самото лечение. Това каза пред Дарик Александър Миланов, специалист „немедицинска грижа“ в онкологичен център, който преди броени дни обучава в Пловдив фризьори от цялата страна на работа с хора, претърпели химиотерапия.

„Загубата на коса като видим ефект от химиотерапията на пациенти с онкологични заболявания е огромен стрес, защото косата е важна част от личното им представяне. Затова срещата с фризьора в един от тези моменти, е изключително важна“, смята Миланов.

Той даде няколко съвета за това какво да НЕ правим, когато общуваме с онкологично болен: Да не показваме съжаление към него. Да не обещаваме, че всичко ще е наред. Да не даваме своите идеи за лечение. Препоръчително е да използваме техниката на слушането, защото хората с тази тежка диагноза имат нужда да споделят преживяванията си.

Именно заради липсата на отношение към тях, според Александър Миланов, много от онкологично болните в момента предпочитат да се лекуват не у нас, а в чужбина. Назначаването на психолози и социални работници, каквото след 2011 година има в повечето онкологични центрове в България, не е достатъчно, казва той.

Още чуйте в аудиото.