Еколози протестират заради зоологическата градина
Еколози протестират заради зоологическата градина / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Екологични и граждански движения и организации организират  днес протест срещу изсичането на дървета в зоната на старата зоологическа градина в парк „Отдих и култура“. Според природозащитниците са заплашени стотици дървета на площ от 30 декара, които трябва да освободят място за новата градина.

Организаторите призовават гражданите на Пловдив да дойдат от 10 часа на протест пред входа на бившата зоологическа градина, за да покажат позицията си и да спрат сечта.

„Има и други места, където може да се построи зоологическа градина, а цената да се заличи една от малкото останали зелени зони  в един от най-замърсените градове в Европа е твърде голяма“, категорични са те.

Според протестиращите строежът на нова зоологическа градина е незаконен, поради липса на законно одобрен устройствен план на града, на законно издадено строително разрешение и без задължителната процедура по ОВОС.

Те твърдеят, че според действащият общ устройствен план на града, територията на парк "Отдих и култура" е зелена зона, където не може да се предвижда никакво ново строителство. Затова Община Плводив се опита да приеме нов общ устройствен план (ОУП)  на града, който да предвижда изграждане на нова зоологическа градина, и преотреждане на територията на парка от зелена зона в зона за спорт и атракции. Решението за изменение на ОУП, обаче е взето с по-малък от законовоизискуемия брой гласове на общински съветници, което го прави нищожно.

В момента то се обжалва от страна на неправителствени организации, което значи че не може да влезе в сила, съответно не може да бъде основание за издаване на разрешение за строеж за зоологическата градина.

Протестиращите еколози са категоричени, че в Пловдив има и други подходящи терени, където може да се построи зоологическа градина без да се изсичат 30 декара от най-големия парк в града  – например в кв. „Тракия“, кв. „Южен“ и кв. „Източен“. На предстоящата сесия на Общински съвет Пловдив те ще уведомят общинските съветници, че искат зоологическата градина, да се изгради на празен терен в друг район на града като спасителен център без да се секат дървета.