Елена Аксиева
Елена Аксиева / netinfo
Г-жо Аксиева, защо според Вас хората трябва да се доверят на Гражданско движение Воля ?

Борбата с картелите е запазената марка на ВОЛЯ  и  ако не беше Веселин Марешки да заговори пръв за това и до момента статуквото щеше да мълчи. ВОЛЯ ще е катализатор на промените, ще осветява проблемите, защото когато осветиш картел или корупция, нещата не могат да останат повече така ! Когато се мълчи, се възпроизвеждат едни и същи порочни практики.
Във ВОЛЯ са събрани само почтени хора и професионалисти. При нас няма бивши депутати или министри, нито хора, които са прескачали от партия в партия с користни цели. Повечето от нас идват от успешен частен бизнес. Ние работим бързо, ефективно, с прагматични решения ! При нас няма битка за постове, а кауза ! ВОЛЯ е олицетворение на анти – системната вълна в България, ВОЛЯ не обещава, ВОЛЯ действа !
Ние сме различните на тези избори – всички останали са ни до болка познати от политическия живот през последните 27 г. Именно те докараха държавата до там, че да е най – бедната в Европейския съюз, държава на картели и корупция, на бедност и отчаяние! Партиите на статуквото няма как да се скрият от миналото си – сега се опитват отново да ни обещават светло бъдеще, но ние ги питаме: „Защо не го направихте досега ?!” Всички партии доказано са ни лъгали поне по веднъж, а някои от тях доста повече. Кой може да гарантира, че няма да го направят и този път. Нашите действия ще бъдат незабавни, защото сме чакали прекалено дълго, а ние живеем днес и сега! Ние искаме да върнем авторитета на народния представител и заедно с целия ни екип да превърнем България в една от най – проспериращите държави в Европейския съюз, защото всички го заслужаваме този „земен рай” !

Очаквате детенце. Как виждате работата си в парламента от позицията на бременна жена и майка ?
 
Всеки от нас е запознат с факта, че раждаемостта в България намалява с всяка година и много млади хора избират да напуснат пределите на страната, за да създават семейства в чужбина. Като майка искам децата ми да останат и да имат поле за развитие в родината си! Нещата, които можем и ще направим, за да спрем демографската криза, са много. Всички млади майки и семейства могат да разчитат на индексиране на месечните надбавки за отглеждане на малко дете според инфлацията. Ще обвържем майчинските помощи, получавани през втората година след раждането на детето с минималната работна заплата, като това ще даде възможност тези средства да се получават дори и при връщане на майката на работа. За младите майки, които са студентки редовно обучение, възнаграждението трябва да бъде обвързано с минималната работна заплата. Програмата ни предвижда десетгодишни безлихвени жилищни заеми за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование, които искат да закупят за жилище (с препоръчителна цена до 300 евро на м2). Стимулирането на раждаемостта може да се постигне и с помощи от  1000 лв. за първо дете, 2000 лв. за второ дете и 3000 лв. за трето. Тези помощи обаче ще се получават само от семейства над 21 години, със средно и по-високо образование. Тези пари ще се дават веднага при влизането ни във властта, а за в бъдеще  ще растат прогресивно. За семействата с репродуктивни проблеми ще дадем възможност за асистирана репродукция с неограничен брой опити. Планираме и безплатни лекарства за деца до седем годишна възраст. Ще направим всички спешни и наложителни промени, защото искаме децата ни да живеят и да се развиват в България, да имат бъдеще !
 
Коя е първата законова промяна, в която искате да участвате като станете депутат?
 
Аз еднолично не мога да променя нищо. Зад всички нас стои сериозен екип от експерти, като всеки от тях е професионалист в областта си. Ние ще стоим зад техните решения и програмата, която са изготвили. Всички сме наясно, че колкото и знаещ да е един човек, то той не може да има познания във всяка една област. Досега сме били свидетели на приемането на закони, които са неадекватни и трудно приложими на практика. Това се дължи на факта, че в много от случаите депутатите или не разбират същността на проблема, или са подвластни на нечии интереси. Ние от ВОЛЯ ще променим тази тенденция! Настояваме за незабавни действия по всички въпроси и проблеми, всичко е важно и е на дневен ред. Трябват спешни промени в образованието, енергетиката, сигурността, здравеопазването, икономиката, във всички сфери на обществено – икономическия живот. Аз като депутат ще направя всичко възможно да стоя близо до проблемите на обикновените хора и да давам гласност при обсъждането им. Истината е, че в повечето случаи именно тази връзка е прекъсната и много от нещата се научават, когато е станало твърде късно. Част от нещата, които веднага ще бъдат променени са намаляване с 0.30 лв. на цената на горивата до една година и достигане на цени около 1.80 лв. на литър. Много е важно да има и опростяване на  регулаторните режими за бизнеса и законово регламентиране на статута на „мълчаливото съгласие” при липса на отговор в административния процес. Ще се подпомагат малки фирми и самонаети лица да разширяват бизнеса си чрез европейски и бюджетни средства. За висшето образованието предвиждаме да има годишно увеличение на средствата с 5% при сегашните 2%. Заплащането на работещите в този сектор да се повиши чрез увеличаване на бюджета за образование с 0.5 % всяка година, така че да се достигне до средноевропейската стойност от 5 %. Ще се направи анализ на съществуващите професионални гимназии и професии и обосновка на необходимостта от тяхното развитие в зависимост от основните приоритети на държавата и нуждите на бизнеса.
Ние сме предвидили промени във всяка една област и ще работим за тяхното внедряване и пряко изпълнение!

Елена Аксиева
netinfo

За да се случат всички законови промени, за които говорите, ВОЛЯ трябва да е част от управляващото мнозинство. Според Вас с кого ще се коалира партията в новия парламент?
 
Някои социолози и политолози внушават на хората, че изборът е между ГЕРБ и БСП, това не е вярно. Изборът е между ВОЛЯ и статуквото! ВОЛЯ е в коалиция с българския народ. Ние се явяваме самостоятелно на изборите и смятаме, че това е почтеният подход, а не като някои други, които само за да са част от властта, правят безпринципни коалиции. ВОЛЯ се бори за победа, ние сме отличниците на тези избори! Ако случайно не ни достигнат гласове, ние ще бъдем тези, които ще канят партньори, готови да подкрепят нашата кауза. За никого от нас  не е важно да сме във властта, а да имаме възможност да променим нещо. Ако това не може да се случи, защо ние да се коалираме с някого?! Само за да подкрепим нечий интерес или да се узакони поредната лъжа и кражба… Ние имаме принципи, ясни послания и платформа, на която държим, така че коалиция може да направим само ако има кой да подкрепи нашата програма! Последната дума, разбира се, е на народа !
 
Тъй като в България има или много богати, или много бедни, което не е типично за Европейска държава, как, според Вас, може да се прекрати тази тенденция и да се създаде една стабилна средна класа?
 
Именно. За да променим тази тенденция трябва да изградим устойчива средна класа. Не е нормално да сме държава в Европейския съюз, а да по всички основни показатели да сме като  държава от третия свят. Първо трябва да се спре ограбването на хората от монополите и картелите, да се извади „сивия сектор” на светло, за да се върнат десетте милиарда, които се крадат годишно от хората обратно в държавата. Друга много важна задача е да се подкрепи и развие малкия и среден бизнес с незабавни мерки и действия. Едно от тях е въвеждането на т.нар. „мълчаливо съгласие”, както и носенето на лична отговорност от всеки чиновни, който с действие или бездействие нанася щети на фирми и граждани. Трябва най – после да се въведе и електронното правителство, което досега всички само са ни  обещават. Трябва да стане така, че при желание на фирма да инвестира в дадена сфера, след подаване на молбата, държавните служители трябва да му подготвят пълната документация и да съдействат изцяло до финализирането на проекта. При подаване на документи в една държавна институция, всички други са длъжни по служебен път да си ги изискват занапред, за да спре това разкарване по всички институции. Държавната администрация трябва да е роб на човека и бизнеса, а не обратното. Цяла България е с население колкото един средно голям европейски град, а има многобройна и тромава бюрократична машина, която задушава развитието на държавата. Ние ще намалим броя на некадърните чиновници за сметка на професионалисти, с достойно възнаграждение. Разрешителните и лицензионните режими трябва да бъдат ограничени, като по този начин ще се улесни работата на фирмите. Всички тези мерки ще допринесат за цялостното икономическо развитие на държавата.
В последно време наблюдавам много случаи, в които заможни хора с успешен бизнес изпращат децата си да учат в чужбина. Само по себе си това не е лошо, но представете си колко по – добре би било за всички нас, ако те имаха възможността да получат качествено образование тук - в родината си. Тъжно е, че много от тези млади хора искат и мечтаят за живот навън, а не в България. Недопустимо е хората да бягат от държавата си, защото са бедни и не виждат реализация, сигурност и подкрепа от страната си. Затова ние от ВОЛЯ призоваваме за спешни и бързи промени, нямаме време за губене! Трябват незабавни промени в качеството на образование и качеството на живот. Искам моите деца да учат и живеят в родината си, искам нашите родители, баби и дядовци да успеят да видят, че животът им не е минал напразно! 
 
 Какво искате да кажете на всички избиратели?
 
Искам да призова всички българи, без значение от тяхната вяра или партийна принадлежност, да гласуват по съвест. Да не се подвеждат по купен вот, по кебапчета, кюфтета и евтино пиене! Колкото повече хора гласуват, толкова по - трудно ще е изборите да бъдат купени или манипулирани. Трябва да сме наясно, че всичко зависи от нас самите и ние в момента градим, както нашето, така и бъдещето на децата ни! Излезте и гласувайте, изразете гражданската си позиция, в противен случай Вие с неучастието си косвено се съгласявате със статуквото, а не допринасяте за промяната! Друг съвет, който мога да дам на избирателите, е да се гласува за партии, които реално могат да минат 4%-ната бариера и да бъдат част от новия парламент, защото в противен случай гласовете им ще се разпределят на най - големите партии.
За избора ще кажа следното: ВОЛЯ или НЕВОЛЯ, изберете сами с бюлетина № 6!