Джипито на Областния му връчва  4 плика с искания на гилдията
Джипито на Областния му връчва 4 плика с искания на гилдията / netinfo
Четири плика с исканията на общопрактикуващите лекари за увеличаване на парите за доболнична помощ от 125 млн. лева на 320 млн. лева и за промяна в правилата на работа ще получи днес следобед областният управител Тодор Петков. Писмата са адресирани до него, до финансовия министър Пламен Орешарски , до министъра на здравеопазването Евгени Желев и до парламентарната здравна комисия. Те ще бъдат връчени на Петков от личния му лекар д-р Александър Калайджиев, но в качеството му на председател на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Сред исканията са отпадане на задължителните консултации при изписване на определени медикаменти на диспансерно болни и въвеждане на медицински проверки за разходването на талоните вместо сегашните икономически санкции. В момента 60% от направленията за специалист се изразходват по административни искания, затова оставащите са крайно недостатъчни за действително нуждаещи се пациенти, обясни д-р Калайджиев.

Джипитата ще търсят съдействието на областния управител и за среща с финансовия министър до края на август, тъй като Здравната каса дори отказва да представи разчетите си за финансиране следващата година, които трябва да бъдат приети през септември. Д-р Калайджиев подчерта, че документите, които следобед ще връчи на Тодор Петков, съдържат и изработен от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари финансов разчет за следващата година. При пълно отпадане на потребителската такса, за добоничната помощ ще са необходими 320 млн. лева, сочат сметките на джипитата. Д-р Калайджиев подчерта, че от 3 години годишният бюджет от 125 млн. лв не е променян, а парите за доболнична помощ, които в ЕС са между 12 и 15% от всички средства за здравеопазване, у нас не надхвърлят 7%.