Драстично намаляват родопските крави
Драстично намаляват родопските крави / снимка: Thinkstock/Getty Images

Драстично е намаляла породата Българско родопско говедо в Смолянско. Това стана ясно по време на семинар на земеделски производители за селекцията на създадената в опитната станция в Смолян порода. От 40 000 в началото на 90-те години, родопските крави се стопиха до 1600. От тази година в новия програмен период в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 влиза мярка за финансова помощ на стопаните, които пазят породата чиста и я възстановяват.

„Вече и за селекционна дейност ще има допълнително финансиране, но размерът на помощта все още не е ясен. В опитната станция поддържаме селекционен минимум от 100 крави от българско родопско говедо. Такава ни е политиката - да запазим тази порода, тъй като тя притежава неоспорими качества за живот и стопанско ползване в планината”, каза ръководителят на опитната станция в Смолян Цонка Оджакова.

Преди три години българското родопско говедо бе обявено за изчезващ вид и намери място в списъците за подпомагане по агроекологични плащания. Родопските крави се нареждат на второ място по относителна млечност след представителките на породата Джерсей, славят се и с висока концентрация и масленост на млякото.