Общинари, съветници и експерти нищят съдбата на подлез „Археологически“
Общинари, съветници и експерти нищят съдбата на подлез „Археологически“ / netinfo
Културен център Тракарт
96601
Културен център Тракарт
  • Културен център Тракарт
Работна група ще проучи възможността за удължаване на концесията на подлез „Археологически“ и бъдещото стопанисване на обекта, включен в кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО с проекта за римското мозаечно наследство на Филипопол.

Предложението на съветника от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян беше прието с пълно единодушие от 48 гласа „за“ на днешната сесия на ОбС. На заседанието на местния парламент беше внесена подписка „Да спасим културен център Тракарт“. В подкрепа на концесионера Жорж Трак са се подписали близо 850 души, между които известни общественици и културтрегери като Пенка Калинкова, Любозар Фратев и Лука Станчев.

Председател на работната група е зам.-кметът по икономика Розалин Петков. В нея влизат още по един представител от всички политическите партии в ОбС, 3-ма общински служители, по един експерт на НИНКН и на Археологическия музей в Пловдив-собственик на мозайките и един член на гражданската инициатива „Да спасим културен център център Тракарт“.

общинари, съветници и експерти нищят концесията на подлез Археологически
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Срокът на работа на новосформираната група е до месец юни, тази година. Жорж Трак поиска концесията да бъде удължена с 5 години. В подлеза, освен уникалните мозайки, има и над 10 търговски обекта, които му плащат наем. Той изрази опасението си, давайки за пример Одеона, културният център "Тракарт" да бъде управляван от Общината.

общинари, съветници и експерти нищят концесията на подлез Археологически
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Кметът Иван Тотев подкрепи решението за създаване на работна група, но подчерта, че не може гражданска инициатива да участва в стопанисването на обекта, който е от национално културно значение. 
 
През 2003 г., след проведен концесионен търг за подлез „Археологически“ стартира проект за консервация и реставрация на античната подова мозайка от III - IV век – антична  сграда /ЕЙРЕНЕ. Проектът бе спечелен от фирма „Тракарт” в лицето на  Георги Иванов, известен с псевдонима Жорж Трак. През май 2004 г. с провеждането на Европейски Форум на Асоциациите за опазване на Европейското културно наследство, културен център „Тракарт” беше официално открит с възстановените “in situ“ полихромни мозайки.
 
Музейната част на Културен център „Тракарт” е представена от подовата мозайка на сградата ЕЙРЕНЕ и постоянните експозиции „Стъклото в античното изкуство” и„Миниатюрен мраморен римски портрет”. Античното музейно пространство по естествен начин си кореспондира с камерна зала „Тракарт“, разполагаща със 120 места, традиционно място за концерти, театрални постановки, презентации, представяния на книги, семинари и изложби.

Още чуйте в звуковия файл