Пожар край Шишманци
Пожар край Шишманци / снимка: Кирил Кирилов
Пожар в Шишманци
93978
Пожар в Шишманци
  • Пожар в Шишманци
Доста родители се оплакаха, че децата им са повръщали вследствие на замърсяванията на въздуха по време на пожара край Шишманци, съобщи кметът на община Раковски Павел Гуджеров. По думите му има и възрастни хора, които са с усложнения на дихателните пътища и допълни, че като цяло ситуацията в региона никак не е розова.

Не сме против завода и склада и не искаме затварянето им, но те трябва да работят безопасно за хората: законо- и екологосъобразно, или въобще не трябва да функционират, коментира кметът.

Очаквам директорът на пловдивската екоинспекция да удържи на думата си и складът да бъде затворен, каза още Гуджеров. От общината са изпратили писма с констатации от проверка на местно ниво до РИОСВ, парламентарната комисия по околна среда, Министерството на околната среда и водите и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Припомням, че по време на пожара, заради който беше обявено частично бедствено положение, бяха измерени стойности на циановодород от 0.9, при положение, че нормата е единица. Ако компетентните институции не предприемат адекватни мерки за бъдещето на горелия склад, жителите от околността имат готовност да предприемат протестни действия и форми на гражданско неподчинение. 

Чуйте и от приложеното аудио.