Ботаническа градина, Пловдив
Ботаническа градина, Пловдив / netinfo
Аграрният университет стопанисва Ботаническата градина, но няма средства за опазването ѝ от набези
Дарение в размер на 240 000 лева на Аграрния университет в Пловдив влиза в дневния ред на сесията на местния парламент тази седмица. Парите са за изграждане на ограда на Ботаническата градина на висшето учебно заведение. Предложението е на кмета Иван Тотев и е по повод заявеното желание на местната управа и ръководството на университета да върнат блясъка на градината, която с площта си от над 110 дка е една от най-големите в страната. Дадена е за стопанисване на Аграрния университет в града на тепетата.

Висшето училище вече започна да събира средства за облагородяване на Ботаническата градина и инициира няколко доброволчески инициативи за почистването на терена от отпадъци. В миналото в градината са били поддържани живи колекции от критични родове на българската флора и защитени видове като перуника, лале, крем и синчец, както и голяма колекция от екзотични видове храсти и дървета.

Към момента в Ботаническата градина все още има ценни растителни видове, някои от които уникални за страната, които са застрашени от изчезване, поради недостатъчни средства за стопанисване, грижи и опазване на биоразнообразието.

Новата ограда ще е от метални пана с височина от 1,6 метра. Тя ще пази градината от набези.