Читател на годината заминава за Брюксел
Читател на годината заминава за Брюксел / netinfo

Регионална библиотека “Николай Вранчев” – Смолян изпраща най-активният си читател в Европейския парламент в Брюксел. Това стана ясно, след като библиотеката обяви номинациите за Читател на годината. Инициативата е в национален мащаб е на евродепутата Мария Габриел и Столична библиотека и с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Изборът на победителите е направен на базата на най-голям брой заети книги през годината, извлечение от електронна система за обслужване на читатели на библиотеката, каза при обявяване на резултатите зам.-директорът Йорданка Вълчева.

На първо място с най-много прочетени книги е Десислава Хайдарова, оператор-касиер. На второ място е Керяна Шишманова – лаборант в МБАЛ „Братан Шукеров”, а на трето Тонка Гюрова - преподавател в ПГ по СГСТ „Н. Й. Вапцаров” – Чепеларе.

Победителите в категория „Читатели до 14 години” са: Елеонора Згурова, ученичка от ОУ „Иван Вазов”, Деница Чокова, ученичка от СОУ „Отец Паисий” и Ани Колаксъзова, ученичка от СОУ „Отец Паисий”. Всички победители получават грамота, безплатен едногодишен абонамент за 2016 и книга.

При връчването на наградата на Десислава Хайдарова стана ясно, че едно от наградените деца – Ани Колаксъзова е нейна дъщеря.