Чехия, Малта, Тунис и ОАЕ купуват преработения в екозавода боклук?
Чехия, Малта, Тунис и ОАЕ купуват преработения в екозавода боклук? / Снимка: Виктор Кадири

Компостът, който ще се получава при преработката на битови отпадъци в екозавода край Шишманци, ще се изнася и в чужбина. Вече има проявен интерес от срана на Чехия, заяви в ефира на Дарик главният еколог на община Пловдив Христо Минков.

Юристът на Консорциум „Екологичен завод" Георги Колев допълни, че преговори от технологичен порядък за износ на компост, са водени и с Малта, Обединените арабски емирства и Тунис, които търсят продукта за разширяване на териториите си. Той не уточни каква ще бъде цената на тон компост, тъй като още не са направени необходимите разчети за разходите при добиването му. Ще може да кажем след минимум 6 месеца, когато ще бъде напълно готова първата партида от продукта, каза още той. Веднага след това ще търсим варианти за употребата му, тъй като на територията на съоръжението не са предвидени площи за съхраняване на получения компост, обясни адвокат Колев. Цената на продукта за рекултивация ще бъде различна в зависимост от качествата му. Ще бъде толкова по-висока, колкото по-голямо е съдържанието на органика, каза юристът и добави, че в условията на криза процентът на органичните компоненти в компоста няма да е особено голям, тъй като домакинствата редуцурат до минимум изхвърлянето на храни.

Официалният старт на екозавода ще бъде даден днес от кмета Славчо Атанасов и заместника му Петко Атанасов. До края на годината се очаква община Пловдив да преработи в екозавода 3300 тона отпадъци.

Екозаводът беше готов още през месец юни, но откриването му се забави заради процедурите по изготвяне на документацията. На 8-ми октомври лично премиерът Бойко Борисов преряза лентата на модерното съоръжение.