Бум на исканията за персонални кодове в НАП-Пловдив
Бум на исканията за персонални кодове в НАП-Пловдив / dariknews.bg/ архив

Около 150 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП-Пловдив през последните дни на данъчната кампания. Това каза пред Дарик говорителят на Агенцията в Пловдив Божана Илиева.

По думите й, се наблюдава значително увеличение на желаещите пловдивчани да получат своя ПИК-код в предходните дни.

По 1000 ПИК-кода издава Агенцията в цялата страна в последните няколко дни, като само от Пловдив и областта те около 150, обясни Илиева.

ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

От НАП напомнят, че остават само 3 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. – 30 април 2015 г. До момента са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис.

Бум на исканията за персонални кодове в НАППловдив
netinfo

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg.