Близо 200 сигнала само за седмица на спец телефон за плажовете
Близо 200 сигнала само за седмица на спец телефон за плажовете / Дарик архив

Близо 200 сигнала са били получени на специалния телефон, който бе открит от министерството на туризма за нередности по плажовете на родното ни Черноморие. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си днес на събора на Рожен.

„Много се радвам на активната позиция на всички почиващи, защото в рамките на една седмица, през която работи телефонът за плажовете, имаме повече от около 40 писмени сигнала и около 150 обаждания“, коментира Ангелкова.

Тя бе категорична, че ще се обърне внимание на всеки един от тези сигнали, които касаят нарушения, свързани с управлението на плажовете и като цяло продукта. „Вече сме стартирали проверките и се радвам, че хората са активни. Само по този начин можем да подобрим качеството“, добави министърът на туризма.

Тя съобщи още, че ще стартира анализ как да изглежда новия имиджов клип на страната. „Страната ни е богата на всичко - както на изключително много културно-исторически ценности, географското положение, което имаме, предлага както планини, така и море. Традициите, които имаме са безброй. Само регистрирани има повече от 680 фестивала. Със сигурност носията ще заеме централно място в новия имиджов клип на страната, който се надявам следващата година да можем да направим“, коментира още тя.

Ангелкова отбеляза още, че не е случайно създаването и на допълнителен модул към онлайн-регистър на туристическите атракции, който ще бъде свързан само с фестивалите и традициите, които има в нашата страна. „За да можем допълнително да промотираме това богатство, което имаме. Така, че максимално да го направим достъпно. Това, че създадохме този онлайн-регистър на атракциите, показва, че сме в правилната посока. Защото само в рамките на 2 месеца откакто започнаха майските празници, Великден, имаме повече от 2 милиона регистрирани посещения на сайта“, добави Ангелкова.

Към момента имало и ръст от турските туристи към родното Черноморие в рамките на около 10%. „Предполагам, че до края на годината този очакван ръст от 10% ще се запази. Имахме ръст и за зимния сезон от около 15%, за предстоящия зимен сезон в момента правим анализ, защото следим всички такива извънредни форсмажорни събития, които се случват, които неминуемо ще окажат влияние. Ние сме предприели абсолютно всички мерки, така че да осигурим безопасността и комфорта на туристите. Със сигурност всички, които се насочат натам, ще бъдат добре посрещнати и добре обслужени. Надявам се да успеем да задържим и следващата година този интерес, който се прояви към страната, да бъде по-устойчив“, добави Ангелкова.