Благодатна сватба отпразнуваха 93-годишни пловдивчани
Благодатна сватба отпразнуваха 93-годишни пловдивчани / снимки: община Пловдив

70 години съвместен живот отпразнуваха Величка и Костадин Стойчеви от Пловдив.

На импровизираното тържество в дома им присъстваха техните най-близки хора, които пожелаха на семейство Стойчеви още дълги години щастлив съвместен живот. Величка и Костадин са едни от малцината в града, които празнуват 70 години брак. Тази годишнина е известна като Благодатна сватба и е изключително рядко срещана.

Двамата са родени през далечната 1922 година, като дядо Коце е с около 7 месеца по-голям от своята съпруга. Той е от село Косово и, както призна и баба Величка, е бил много търсен ерген навремето. Костадин обаче избира нея и двамата сключват църковен брак на 25 февруари 1945 година. 70 години по-късно те все още се обичат и са щастливи заедно.

Юбилярите са в добро здраве и не се лишават от нищо. Величка призна, че редовно си пийва по малко ракия или вино, както и че яде месо. Мъжът й пък е пълен въздържател и през живота си винаги е отбягвал алкохол, газирано, кафе и тютюн. „Живеем добре, понякога се караме, ама той ми прощава, по-кротък е, а аз съм по-избухлива“, признава Величка и допълва, че винаги е била вярна на съпруга си.

Благодатна сватба отпразнуваха 93годишни пловдивчани
netinfo

(Юбилярите с кмета на район "Западен" Димитър Колев и със своите наследници)

Двамата имат син и дъщеря, както и двама внуци, а баба Величка си пожела скоро да се радва и на правнуци.

Дълголетниците бяха поздравени от кмета на район „Западен“ Димитър Колев и заместникът му Нонка Симеонова, които им връчиха плакет и зарадваха юбилярите с огромен букет и оригинална торта във формата на книга със сватбената им снимка, отпечатана на нея.

Благодатна сватба отпразнуваха 93годишни пловдивчани
netinfo