Безплатни прегледи
Безплатни прегледи / netinfo
Тази година фокусът на Световния Ден на Имунологията е „Имуноглобулин Е и алергии”. На 29 април световната имунологична общност отбелязва този ден със серия от събития - обучителни семинари, безплатни консултации и прегледи на пациенти, лекции. Петдесет години изминаха от откриването на имуноглобулин Е, който се асоциира с алергиите - имунологични обусловени състояния, от които страдат все повече индивиди. Запрашеността на въздуха, консервантите в храните, битовите и индустриалните алергени са малка част от факторите, допринасящи за тяхното увеличаване. Най-честият тип алергии се свързва с имуноглобулин Е. При повторна среща с алергена това води до активиране на мастоцитите и базофилите с отделяне на биологично-активни вещества - медиатори на алергичната реакция. Сенната хрема, бронхиалната асма, уртикарията и анафилактичният шок са прояви на тази алергия.
 
Катедрата по Микробиология и Имунология при МУ-Пловдив чества Световния ден на имунологията съвместно с всички български имунолози в Плевен в рамките на Плевенските имунологични дни по репродуктивна медицина в края на този месец. Под знака на Световния ден на имунологията ще преминат няколко събития през годината, организирани от Катедрата заедно с Българската асоциация по клинична имунология. Безплатни прегледи и консултации за имунологични изследвания на пациенти с имуномедиирани заболявания ще има на 26 април от 11 до 14 часа в Катедрата на МУ-Пловдив. Записванията се правят на телефон: 032 602 407.
 
Семинар за първични имунни дефицити (ПИД) с общо-практикуващи лекари от Пловдив и региона ще се състои през месец ноември тази година. Между 16 и 18 юни ще се състои лятно училище за родители на деца с ПИД в Почивна база „Цигов чарк” на МУ-Пловдив.