Без ток остават 44 населени места  в Родопите
Без ток остават 44 населени места в Родопите / снимка: DarikNews.bg, архив

Общо 44 малки селища и махали по високите части на Родопите остават частично или цялостно без ток поради тежките метеорологични условия към 10 часа днес, съобщават от ЕВН.  В засегнатите места има паднали стълбове и проводници от електроразпределителната мрежа. Повече от 60 екипа на дружеството продължават да работят за отстраняването на повредите.

По-голямата част от засегнатите малки селища и махали са на територията на област Смолян. Част от изключванията през последното денонощие са вследствие на паднали дървета, на места има все още затворени пътища. В областта са мобилизирани  допълнителни 25 аварийни групи, специализирана техника, тежка механизация и персонал от външни фирми.

В родопската част на област Пазарджик остава аварията по 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). След отстраняването й се очкава да бъде включено електрозахранването към голяма част от засегнатите в райони населени места. В Пазарджишко са осигурени  3 допълнителни екипа.

От ЕВН полагат усилия за осигуряването на достъп, извършват се диспечерски манипулации и обходи на място. Специалистите на дружеството са в контакт с местните власти и „Гражданска защита“. Продължава да действа кризисен щаб за координиране на действията по възстановяване на електрозахранването.