Автобуси до Свежен - най-рано през март
Автобуси до Свежен - най-рано през март / снимка: dariknews.bg/архив

Автобусна линия до село Свежен, община Брезово, може да има най-рано в средата на март, съобщават от областната управа. Това може да стане, след като бъде финализирана успешно обществената поръчка за избор на фирма превозвач, обявена от община Карлово. Към момента липсват желаещи да изпълняват линиите Карлово – Свежен и Пловдив – Свежен, уточняват от областната управа.

Преди дни 117 жители на средногорското село изпратиха подписка до областния управител Розалин Петков, в която настояват да се осигури автобусен транспорт до селото. От близо 3 години са прекратени линиите до Карлово, а от няколко месеца – и до Пловдив, защото те са ниско ефективни и превозвачите търпят сериозни загуби, съобщи пред Дарик кметският наместник на Свежен Валентин Дойчинов.

По този повод областният управител Розалин Петков е провел срещи с кмета на община Брезово Енчо Колев и с различни фирми превозвачи, за да се намалят загубите и да се потърси възможност да се компенсират в по-голяма степен, уточняват от областната управа.

Село Свежен се намира в централната част на Средна гора, на територията на Община Брезово, но на границата между община Карлово и Брезово. До него няма друг алтернативен обществен превоз. Постоянното  населението е 148 човека, от последното преброяване, по постоянен адрес – 112, но реално през зимния период е още по-малко. Най-близките населени места  са - на 12 км с. Бабек /община Брезово/ и с. Мраченик  в община Карлово.