/ DarikNews
Асеновград отбеляза днес 142-та годишнина от освобождението на града от османско робство. Въпреки студеното време десетки асеновградчани дойдоха на паметника на генерал Виктор Дандевил, считан за освободител на града и сведоха глави пред паметта на падналите за свободата на България. 

Тържественото поклонение започна с концерт на представителния духов оркестър на ВВС в Пловдив, приемане на почетния караул от Четвърти артилерийски полк. Отслужена бе и заупокойна молитва в памет на загиналите от асеновградски свещеници, начело с архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. 

Пловдив чества 142 години от Освобождението

Слово за празника произнесе уредничката от Историческия музей в града Мина Христемова. Тя припомни припомни героичните събития, довели до освобождаването на града от поробителите. 

На церемонията  присъстваха кметът на града д-р Христо Грудев, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, представители на политическите партии и обществени организации. 

Пазарджик отбеляза 142 години от Освобождението си

Поднесени бяха венци и цветя на паметника, който се намира близо до мястото, където ген. Дандевил е бил посрещнат от признателните асеновградчани на 18 януари 1878 година.