/ DarikNews
142-та годишнина от Освобождението на Пловдив бе тържествено отбелязана тази сутрин с военна церемония и поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. Кметът на града Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районни кметове, общински съветници, представители на партии и обществени организации присъстваха на церемонията.

DarikNews

DarikNews

Вероятно заради ранния час, мъглата и студеното време на тържественото поклонение имаше малко пловдивчани и повече представители на администрацията.  Във военната церемония участваха също представителен взвод от Съвместното командване на специалните операции, духовият оркестър на Военно-въздушните сили и представители на „Родолюбие“, облечени в униформите на освободители и опълченци.

Пазарджик отбеляза 142 години от Освобождението си

В словото си по повод годишнината военният историк доц. д-р Петър Ненков, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика, припомни героичните събития, довели до Руско-турската война и освобождението на България и Пловдив. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на капитан Бураго, а след това пловдивчани на колене почетоха паметта на загиналите за освобождението на България от турско иго.

DarikNews

DarikNews

DarikNews

Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война 1877 – 1878. Победата отваря пътя на руските войски към Беломорието и Одрин, към победния край на войната. Тя започва на 14 януари, когато дивизиите от отряда на ген. Гурко настъпват към Пловдив от север и запад. Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на капитан Александър Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и заема централната част. 

Президентът ще присъства на честването на 142 години от Освобождението на Белово

Заедно с въоръжените отряди от българи, кап. Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието. Турските войски бягат от Пловдив, но в своята злоба на победени воини извеждат от затвора „Ташкапия” 123 българи – участници в освободителното движение, за да ги избият в местността „Остромила”. Сред тях е големият родолюбец Душо Хаджидеков.