На 6-ти януари, когато българите празнуваме Богоявление, арменският народ посреща Рождество Христово.
Коледа те празнуват на 5 януари вечерта преди изгрева на слънцето, като свещеникът поздравява и благославя всички арменци. От храма хората разнасят благата вест на близки и познати.
Заедно с нея, те пренасят и свещения огън в домовете си. Във всички арменски храмове, по традиция влизат коледари, най-често деца от скаутски организации. След като вземат свещения огън, те обикалят всяка къща, където домакините ги посрещат с богато подредена маса с лакомства.
Традиционните ястия на Коледната Арменска трапеза са лозовите сърмички с ориз, стафиди, ядки и канела, каза пред Дарик д-р Ахавни Кеворкян от Арменската общност в Пловдив.
Друг коледен специалитет са сърмичките с ориз, с много лук, счукана леща и зелени подправки. Отделно от това се сервират всякакви варива - пасиран нахут със зехтин, бобени и картофени салати и бакла. На празничната трапеза се поставя и риба.
Арменците са известни и със своите невероятно вкусни сладкиши. Традиционно по време на коледните празници, актуални са сиропираните сладкиши, като баклава и кадаиф. Освен тях се прави сладък и солен тиквеник.
Царицата сред постните десерти е т.нар. „ану шабур”, т.е. сладка супа. Това е десерт от сварено желирано жито, в което се слага много захар, ядки, сушени плодове, а отгоре се наръсва с нар, розова вода или орехи с канела.