Археолози подредиха изложба с находки от смолянски пещери и крепости
Археолози подредиха изложба с находки от смолянски пещери и крепости / dariknews.bg/ архив

Находки от каменно-медната епоха ( V - ІV хилядолетие пр.Христа), античността ( ІІ - ІV в.) и средновековието ( ХІ - ХІІ в.) показва във фотопредметна изложба Регионалният исторически музей в Смолян. Временната експозиция на тема „Археологически проучвания в басейна на река Горна Арда" бе открита в рамките на тържествата „Любимият Смолян" по повод Празника на единния град Смолян.

В нея са представени резултатите от частичните разкопки, извършени от музейните археолози Дамян Дамянов и Николай Бояджиев в двете късноантични и средновековни крепости - в местността Турлука над Смолян и при Проходната пещера край село Кошница, както и в пещера Улея по поречието на Горна Арда.

Археологическите изследвания са документирани в подредените фототабла. Реставрирани са 22 керамични съда. Голяма част от дейностите станаха възможни благодарение на участието на РИМ - Смолян в трансграничния проект "Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното Егейско крайбрежие" /THRABYZHE/ на община Смолян и гръцката община Самотраки през 2011 и 2012 година.

Проектът се финансира по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013 година.