Адвокат Владимир Елдъров остава в ареста
Адвокат Владимир Елдъров остава в ареста / снимка: dariknews.bg
Давчев и Андреева за Елдъров
77794
Давчев и Андреева за Елдъров
  • Давчев и Андреева за Елдъров

Пловдивският окръжен съд остави за постоянно в ареста адвoкат Владимир Елдъров и Петьо Пенев, след като бяха задържани  за палежи и увреждане на имущество. Третият обвинен за тези посегателства - Валери Бодуров, остава под домашен арест. Междувременно от пледоариите в съдебната зала стана ясно, че ДАНС разследва Елдъров за пране на пари.

Пред съда самият Елдъров заяви, че не се чувства виновен и не е извършил престъпленията, за които е обвинен. "От крадец на обезщетения ме изкарват подпалвач", каза юристът със 150 дела в пловдивския съд от подсъдимата скамейка.

Адвокат Владимир Елдъров остава в ареста
netinfo

Защитникът на Владимир Елдъров Йордан Давчев заяви категорично, че ще обжалва наложената мярка за неотклонение на клиента си. "Позицията ни е такава, че трябва да обжалваме. Надяваме се по-горе да прочетат по друг начин нещата", лаконичен бе Давчев след съдебното постановление.

"Взетата мярка за неотклонение на Елдъров и Пенев съвпада с исканата от нас и сме доволни от този факт, а за Бодуров предстои да преценим дали ще протестираме", коментира прокурор Галина Андреева.

Тя потърди, че срещу Елдъров е образувано досъдебно производство за пране на пари и присвояване на особено големи суми. "Едно от нещата, които се разследват са обезщетения на пострадали от катастрофи, в размер на повече от 140 минимални работни заплати", уточни Андреева. Разследва се първо как са придобити тези суми и къде са били вложени. На този етап няма данни за това колко души са засегнати.

По време на пледоариите стана дума за кучета, чието хранене било сред евентуалните мотиви за извършването на палежи. Спомената бе ситуацията с хвърлената мъртва кокошка в колата на адвокат Димитър Деков.

Според прокуратурта един от обвинените младежи извършвал тежки престъпления за сумата от 100 лева, тъй като нямал достатъчно пари, в  повечето случи Елдъров  проверял на място последствията от посегателствата и изразявал доволство или неудовлетворение.

Гледането на мярката за нетклонение продължи около три часа. Първоначално не бе даден ход на делото, тъй като защитниците на тримата обвинени поискаха да се запознаят с материалите. Поради тази причина ход на заседанието бе даден час по-късно от обявения предварително.Следващото заседание бе насрочено за 10 февруари от 10 часа.

Адвокат Владимир Елдъров остава в ареста
netinfo