9 млн. лв. пести бизнесът от подаването на годишен отчет само на едно място
9 млн. лв. пести бизнесът от подаването на годишен отчет само на едно място / снимка: Кирил Кирилов
9 млн. лв. пести бизнесът от подаването на годишен отчет само на едно място
25173
9 млн. лв. пести бизнесът от подаването на годишен отчет само на едно място
  • 9 млн. лв. пести бизнесът от подаването на годишен отчет само на едно място

9 млн. лева пести бизнесът от подаването на годишен отчет за дейността (ГОД) и данъчна декларация на едно място. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на Националния статистически институт (НСИ) Георги Ангелов.  Когато ГОД е попълнен на хартия, той се подава заедно с годишната данъчна декларация в офисите на Националната агенция по приходите (НАП). Измененията са направени, за да се преустанови практиката дружествата да предоставят една и съща финансова информация и пред НАП, и пред НСИ. Вместо това те ще могат да изберат дали да подадат по електронен път годишния отчет за дейността в НСИ, или на хартиен носител в НАП, заедно с годишната данъчна декларация.

/Чуйте повече от прикачения звуков файл./

117 фирми от Пловдивска област са подали годишните си отчети за дейността по електронен път до този момент. Подаването на ГОД предхожда подаването на годишната данъчна декларация. На гишетата в НАП няма да бъдат приемани Годишни данъчни декларации от фирми, ако те не са придружени с Годишен отчет за дейността или нямат уникален идентификатор (ID-номер) от ИС „Бизнес статистика", получен при подаване по електронен път.

Фирми, които през 2009 година не са осъществили дейност е не са отчели приходи и разходи, съгласно счетоводното законодателство подават в НАП т. нар. нулева декларация, а в НСИ декларация в свободен текст,  че не са извършили дейност. Декларация в НСИ подават и ЕТ без дейност през 2009 г.