7 блока в „Северен“ чакат саниране по новата програма
7 блока в „Северен“ чакат саниране по новата програма / dariknews.bg/ архив

7 сдружения в район „Северен“ са поискали финансиране по Националната програма за саниране, съобщи кметът Ральо Ралев. По думите му други 20 сдружения подготвят документи също да поискат финансиране.

След въвеждането на промените в условията за кандидатстване, само един блок се възползвал от новата опция, която позволява да няма 100% съгласие на всички собственици.

Припомням, че с постановление на Министерския съвет са приети облекчения в условията за участие в Програмата за енергийна ефективност. Отпада изискването само цяла сграда да кандидатства, допускат се отделни свързани блок-секции, неотдалечени една от друга, образуващи общ архитектурен ансамбъл.

По изключение, при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на Общината, може да бъдат допуснати минимум половината от свързаните секции или сгради. Те трябва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени.

Допуска се участие в програмата на сграда, ако не са представени документи за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5 % от самостоятелните обекти. 

По изключение и по преценка на Общината, през 2015 година могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 година и са с доказани конструктивни проблеми.