600 грамовото бебе,  родено в АГ клиниката в Смолян, е наддало двойно
600 грамовото бебе, родено в АГ клиниката в Смолян, е наддало двойно / netinfo
600- грамовото бебе, което се роди в края на юли в Смолян в момента е в стабилно състояние и вече е достигнало 1 кг. и 500гр., потвърдиха пред Дарик радио от неонаталогичното отделение на МБАЛ Смолян. Лекарите са категорични, че детето ще се развива нормално.

Въпреки прекалено ниското му тегло смолянските акушери не са се отказали и са се борили докрай за живота му в деня на раждането, разказват техни колеги. Те обаче също потвърдиха, че според наредбите, бебе родено с тегло под 1000 грама не се записва в регистрите за новородени през първите седем дни, които са критични. Това е първото оцеляло бебе с толкова малко тегло в Смолянско.

/Чуйте още от прикачен звуков файл 1/

Да се спаси бебе, родено при такива обстоятелства, е изключително малък шанс, коментира и шефът на асеновградската болница и специалист гинеколог д-р Иван Червенков, който също е категоричен, че за бебе под един килограм, не трябва да се използва термина раждане, а аборт. Въпреки това неонаталозите трябва да полагат грижи за ембриона, докато показва жизнени признаци.

/ Чуйте още от д-р Червенков - прикачен звуков файл 2/