150 кг мечка бе отстреляна тази сутрин до с. Малка Арда
150 кг мечка бе отстреляна тази сутрин до с. Малка Арда / www.sxc.hu

Мечка е отстреляна тази сутрин в района на с. Малка Арда, само на около 200 метра от мястото, където преди 20 дни бе нападната 64-годишната Галина Димитрова от селото. Информацията бе потвърдена от районната екоинспекция в Смолян. Животното е възрастно, мъжко, с приблизително тегло около 150 кг.

Предварителните проучвания и проследявания, в които се включиха експерти на РИОСВ-Смолян, ловци, НПО и служители на ДГС-Славеино, засичат следи само на една мечка в района. Като размер на тялото и следата, убитото животно съвпада с това, нападнало жената и заснето от фотокапаните.

Условията, заложени в разрешителното, издадено от министъра на околната среда и водите са спазени, показва проверката на РИОСВ-Смолян. Отстрелът е извършен от правоспособен ловец.

През юли Министерството на околната среда и водите издаде разрешително на Държавно ловно стопанство „Славейно”, област Смолян, да организира и осъществи отстрел на една мечка в района на ловното стопанство и община Баните, на чиято територия възникна инцидентът с нараняването на жена от кафява мечка. МОСВ даде съгласие и за разселване на осем броя мечки от област Смолян в подходящи високопланински територии с ниска плътност на вида, далеч от населени места.

 

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->