Жара стана плевенчанка
Жара стана плевенчанка / снимки: Люба Нинова
Жара стана плевенчанка
31059
Жара стана плевенчанка
  • Жара стана плевенчанка

Венцислав Иванов и черният лабрадор ретривър Жара са заедно от две седмици. Особеното в случай е, че и двамата са по-специални. Той е незрящ, а Жара е обучено куче водач. Командите Венци издава на български, а Жара послушно изпълнява. Тя ще направи две години през септември, до една година е живяла в приемно семейство. А за да стане куче водач, е трябвало да премине сериозно обучение между 6 и 8 месеца в единствения лицензиран за това център в София. От днес вече Жара е плевенчанка, а новият й стопанин освен компания, има и верен помощник.

Община Плевен реши да помогне на незрящ плевенчанин и гласува в бюджета си за тази година сумата от 12 хил. лв. С тези пари е заплатено за Жара, обясни кметът на Плевен Найден Зеленогорски. На практика цената на такова куче е по-висока от тази и хората, които имат проблем със зрението, не могат да си позволят да го купят. Кметът Зеленогорски обясни, че Общинският съвет е гласувал сумата, а при кой точно да отиде кучето е решила неправителствената организация, с която общината е работила по този проект. Венцислав Иванов е подал документите си и е кандидатствал - Жара се оказва при него и след проведена анкета за сходство в характерите им.

Жара стана плевенчанка
netinfo

Кучето водач не е като останалите домашни любимци, затова има и някои правила, които Венцислав трябва да спазва. Храна може да дава само той, когато Жара е на работа останалите хора не бива да я закачат, защото е възможно да се разсее, тя е само куче, а не робот, обяснява Венци. Лабрадорът разбира, че е на работа, когато се използва твърдия повод, за нея това е сигналът. А когато е само с мекия повод, няма проблем да играе с останалите животни или хората да я галят.

Хората у нас, обаче, все още не са свикнали с присъствието на куче водач на обществените места. А и няма всички необходими условия, за да се ориентира и кучето. Като проблем Венцислав посочи два светофара в Плевен - на единия срещу СОУ "Стоян Заимов" в жк Сторгозия звуковият сигнал за зелена светлина е слаб и Жара не може да даде сигнал на стопанина си за тръгване. На друго място пък - на улица "Гренадерска", въобще няма звукова сигнална уредба. На срещата днес кметът Найден Зеленогорски пое ангажимент да провери какво може да се направи, за да се усили звука на единия от проблемните светофари, а на другия да бъде монтирана такава известителна система.

Жара стана плевенчанка
netinfo

За да станат отношенията между Жара и Венци перфектни, ще трябва да мине близо половин година. Колко ли време обаче ще е нужно, за да можем да приемем и ние кучетата водачи и хората с проблеми?

Подробности чуйте в звуковия файл.