Заловиха телефонни измамници от Левски, участвали в голяма престъпна група
Заловиха телефонни измамници от Левски, участвали в голяма престъпна група / archive.dariknews

Престъпна група, занимавала се с телефонни измами на територията на страната, е неутрализирана при полицейска операция на Главна дирекция "Криминална полиция".

В операцията са участвали и служители на пет областни дирекции на МВР, като на територията на Горна Оряховица, Левски и Варна са задържани 10 мъже - участници в престъпната схема.

Специализираната полицейска операция е реализирана на 3 ноември от служители на Главна дирекция "Криминална полиция" и колегите им от областните дирекции на МВР в Благоевград, Варна, Велико Търново и Плевен.

В резултат на предприетите действия във Варна, минути след получаване на пари от жертвата, са задържани С.С. - на 50 г., криминално проявен за кражби и измами, и И.Й. на 46 години. В тях е открита и иззета предадената сума.

Същевременно в Горна Оряховица и Левски, в момента на извършване на телефонни измами, са заловени останалите членове на престъпната група - Г.Ц. 40 г., Н.Ц. 42 г., Д.А. 28 г., А.А. 34 г., К.Н.23 г., П.П.20 г., Д.И., 27 г. и И.С. на 29 г..Те са криминално проявени и регистрирани за извършени измами, кражби, грабежи и други престъпления.

При проведените действия по разследване са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, картодържачи и други предмети, имащи отношение към престъпната дейност на групата. В хода на разследването е установено, че задържаните са съпричастни към извършването на множество телефонни измами и опити за измами на територията на областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Шумен, Варна, Стара Загора, София и София област.

Извършителите са използвали познатата схема с прозвъняване на случайно избрани телефонни номера. Сценарият бил със съобщение за пратка от чужбина с важни документи, следвало и уточнението, че доставката ставала, след като получателят предаде определена сума, която в последствие ще бъде възстановена.

Десетимата мъже били задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства. Работата по разследването продължава.