Забраняват влизането в Деветашката пещера от 1 юни
Забраняват влизането в Деветашката пещера от 1 юни / netinfo

От 1 юни до 31 юли се забранява влизането в Деветашката пещера, съобщават от пресцентъра на РИОСВ Плевен. Ограничението в този период се въвежда, за да не се нарушава нормалното възпроизводство на прилепните колонии в пещерата.

Забраната за достъпа на хора до защитената територия се регламентира със заповедта за обявяването й. Деветашката пещера е част от екологичната мрежа НАТУРА 2000, попадайки в защитена зона и по директивите за птиците, и по тази за местообитанията. И двете зони са кръстени "Деветашко плато". През двата месеца, в които е забранено посещението, женските прилепи се събират на колонии и раждат обикновено по едно, рядко по две малки. След раждането малкото се захваща за гърба на майка си. При обезпокояване има голяма опасност малките да паднат на земята и да загинат. Прилепите са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

През следващите два месеца РИОСВ Плевен ще контролира дали се спазва забраната. Сигнали за нарушаване могат да бъдат подавани на телефон 064/ 806-951 и на дежурния мобилен телефон в плевенската инспекция 0886/ 399 054.