За седми път: Кой е най-добрият град за живеене в България?
За седми път: Кой е най-добрият град за живеене в България? / archive.dariknews

Кой е най-добрият град за живеене, питат за седма поредна година "Дарик радио", DarikNews.bg и в."24 часа", като възможните отговори са 27-те областни града в страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

В продължение на месец и половина екипите на двете медии ще събират информация за инвестициите, екологичното състояние, броя на детските градини, безработицата, средната продължителност на живота и други критерии, които определят качеството на живот в градовете у нас през 2013 г. година.

27-те областни града ще бъдат оценявани по 20 критерия като сред тях са инвестиции в инфраструктурни проекти и чужди инвестиции през 2013 г., както и основни предстоящи за реализиране големи проекти, екологично състояние на града, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини.

Необходимо е още градът да има хубава главна пешеходна улица, подходящ брой места за паркиране и престой в задръстванията, добро състояние на пешеходните пътеки, място местните да пият хубаво кафе в центъра, безплатен безжичен интернет на обществени места, наличие на апаратура за лечение на инфаркт и наличие на кувьози.

Предимство ще имат градовете с летище или близост до летище - възможности за вътрешни и международни полети, университети и гимназии с изучаване на чужди езици, развиваща се култура.
Въздействие върху избора ще окажат и фактори като броят взломни кражби на глава от населението, безработицата, ражданията на глава от населението и броят живородени, както и средна продължителност на настоящия живот на населението.
Близостта до море, река, планина, курорти и броят слънчеви дни в годината също са от значение.

Досега победители в класацията са били Варна /2007 и 2008 г./, София /2009 и 2011 г./ и Бургас /2010 и 2012 г./, като и трите града са печелили по два пъти.

И тази година читателите могат да гласуват и да посочат своя фаворит сред 27-те областни града. Гласуването приключва на 10 март.
Градът, получил най-много гласове в читателската класация, ще получи специален приз. Рекордьор в това гласуване от 2007 г. досега е Варна - избирана от читателите три пъти. След него се нарежда Стара Загора, посочван два пъти за най-добър град за живеене./DarikNews.bg/