Взривиха Тютюневата без нито едно счупено стъкло
Взривиха Тютюневата без нито едно счупено стъкло / netinfo
Второто взривяване на сградата на бившата Тютюнева фабрика в Плевен беше извършено в 8.00 часа тази сутрин. Няма пострадали сгради, прозорци или стълбове в съседство.

110 кг взрив беше поставен в 1000 точки в сградата, мощността на вълната беше 4 пъти по-слаба от първата експлозия през януари. Някои от прозорците на съседните жилищни сгради бяха обелепени със стериопор за безопасност.

Управителят на фирмата, която извършва взрива “Строителство и възстановяване” Златко Урумов каза за Дарик, че взивът е приминал повече от успешно от гледна точка на липса на поръжения, без нито едно счупено стъкло. Той допълни, че поради малкото количество взрив разрушаването е по-едро и ще бъде трудно извозването на големите остатъчни блокове.

За сега не се планира трети взрив по старата сграда. Частите от нея, които са плътно долепени до съседните жилищни постройки и тези, които са с лице към площада на жп гарата, ще бъдат разрушавани с помощта на машини.

До 3 седмици старите складови помещения на бившата Тютюнева фабрика в Плевен ще бъдат съборени, а теренът ще бъде разчистен, уточни още Златко Урумов. На мястото на освободения терен през 2009 година трябва да бъде открит МОЛ със 6 киносалона, търговски обекти, зали за услуги и развлечения за деца и възрастни, бутикови обекти на световни марки.