Възстановиха паметници на бойната слава
Възстановиха паметници на бойната слава / netinfo

Напълно възстановени са 16 картечници, ползвани от руските войски по време на Руско-турската освободителна война, съобщи Милко Аспарухов, директор на „Военноисторически музеи" в Плевен. Това е направено с оригинални части на картечниците, чийто общ брой на въоръжение в руската армия, са били 24.

През 1870 год. руското правителство сключва договор със заводите „Колт" в Америка за производство и доставка на тази техника. Преди да бъдат възстановени изцяло с оригинални части, картечниците са стояли само като декор в музеите в Плевен и Пелишат.

Напълно възстановен е и паметникът край плевенското село Пелишат, издигнат в памет на загиналите по тези места в Руско-турската освободителна война 143 войници от 16-та руска пехотна дивизия.

За набирането на средства за реставрацията му е била обявена и дарителска кампания. Помощ са оказали от Генералното консулство на Русия в Русе, откъдето осигурили 2 200 лева за реконструкцията. За възстановяването на историческия символ са вложени общо 6 100 лева.

Милко Аспарухов допълни, че се обмисля идея за въвеждането на т.нар. обходен билет, при който туристите ще имат възможност да посещават повече от един музей от Военноисторически музеи в Плевен. Предстои предложението да бъде оформено и представено в общината, след което ще бъде предложено за обсъждане и в Общинския съвет.