Внесоха искането за оставка на кмета в Общинския съвет
Внесоха искането за оставка на кмета в Общинския съвет / dariknews

На 13 май 2014 г. групата общински съветници, които се подписаха за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, внесоха подписката при председателя на местния парламент Дарин Ангелов, съобщиха от пресцентъра на БСП-Плевен.
19 са съветниците, които подписаха документа - цялата група на БСП, групата на БНД и четирима съветници от група „Център". Минимумът съветници, по чието искане може да се свика сесия е 14.

Поради участие в предизборната кампания за Европейски парламент в страната, подпис не е положил Найден Зеленогорски, но той е подкрепил подписката и е заявил, че ще присъства на заседанието на Общинския съвет. Подписката е подкрепена категорично от Милка Цветанова от БНД и от заместник - председателя на ВМРО Кирил Тодоров, които по различни причини не успяха да се подпишат. С техните гласове несъгласните с управлението на кмета проф. Димитър Стойков стават общо 22-ма.

Това е ярко доказателство, че кметът е загубил почва под краката си и е безпрецедентен пример за вот на недоверие към кметската власт в най-новата история на града.

В дебата на предстоящата сесия ще се включат и съветниците от група „За Плевен", за да подсигурят кворума, потвърди полк. Красимир Атанасов. С тяхното участие броят на съветниците достига 26 души, което е далеч над изискването за кворум и достатъчно за гласуване на вот на недоверие.

Искането за извънредна сесия е в съответствие с чл. 12, ал. 4, т.2 от Правилника на Общинския съвет и с дневен ред от една точка - „Подаване на оставка на кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков, поради загубено доверие на Общинския съвет и обществеността на гр. Плевен и общината да изпълнява правомощията си".
Сесия може да се свика до 7 дни от внасянето й в Общинския съвет.