Ветеринари: Кравите не се изследват за туберкулоза, не гарантираме за млякото
Ветеринари: Кравите не се изследват за туберкулоза, не гарантираме за млякото / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ветеринари: Кравите не се изследват за туберкулоза, не гарантираме за млякото
32086
Ветеринари: Кравите не се изследват за туберкулоза, не гарантираме за млякото
  • Ветеринари: Кравите не се изследват за туберкулоза, не гарантираме за млякото

Над 150 ветеринари от Ловеч, Плевен, Велико Търново и Габрово се събраха на мирен протест пред Ветеринарно-медицинската служба в Ловеч. Те носиха сини лентички с надпис „Протест", присъстваха и елементи от полицейските протести - минерална вода, кафе и цигари.

Исканията ни не са свързани само със забавените плащания за вече извършени ваксинации и профилактични прегледи, заяви д-р Ивайло Йотов, лидер на регионалния ветеринарно-медицински съюз в Ловеч и шеф на местната служба. Според него много по-сериозен е проблемът с липсата на биопродукти за  извършване на подписаните договорености с държавата. В момента няма гаранция за кравето мляко от млечни дойни крави в голяма част на територията на България, защото не е направено изследването за туберкулоза, което е записано по имунопрофилактичната програма.

Лидерът на ловешкия съюз на ветеринарите д-р Йотов посочи като проблем и липсата на китове за задължителни това са кръвни серологични изследвания на животни. Ловешките ветеринари недоволстват и от факта, че набързо е била закрита лабораторията, на която й предстояла акредитация. Сега с лични средства те карат пробите за изследвания до Велико Търново.

Липса визия за развитие на сектора, смятат ветеринарните специалисти от Ловеч, Плевен, Велико Търново и Габрово. Те настояват пред Националната Ветеринарно-медицинска служба и Министерството на земеделието за ясни правила в бранша, за доставяне на консумативи и биопродукти, за да изпълняват задълженията си. И не на последно място искат заплащане за извършените дейности. Досега са изплатени едва 25 процента от дължимите суми за извършена дейност.

Ветеринарите са категорични, че ще продължат протестните действия. Те очакват резултати от предсотящите срещи в Министерството на земеделието през септември.

Подробности чуйте от д-р Ивайло Йотов в звуковия файл.