vasilena
vasilena / d\
Този четвъртък - 26-ти април в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" в Плевен ще се състои концерт по повод рождението на проф. Добри Палиев - създателя на емблематичната за България школа по ударни инструменти, прославила страната ни по целия свят. 
Плевенска филхармония под диригентството на Любомир Денев - син и солисти, които са бивши и настоящи възпитаници на НУИ"Панайот Пипков" с преподавател Симеон Серафимов, ще изпълнят произведения на български композитори. 
В концерта участие ще вземе и Василена Серафимова, която живее и работи във Франция и има изключително успешна световна кариера. Солисти ще бъдат още Кирил Павлов и Златина Иванова. 

В програмата на концерта ще прозвучат "Младежки марш" от Добри Палиев, два концерта за маримба и оркестър - от Христо Йоцов и Румен Бояджиев - син, както и Концерт за ударни инструменти и оркестър от Любомир Денев - син.

Бащата на "Полиритмия"-та у нас проф. Добри Палиев и неговият ансамбъл, съставен изцяло от ударни инструменти, прославят България по света, а перкусионната му школа влиза в европейските музикални учебници като еталон.        
Въпреки, че преди Добри Палиев в Българската държавна консерватория е имало още 3-ма преподаватели по ударни, поради своя огормен принос в сферата на ударните, Палиев е наричан от своите ученици и последователи, основател на школата по ударни инструменти в България. Проф. Добри Палиев е роден на 20-ти април 1928 г. и почива на 5 септември 1997 г.

Един от най-ярките негови ученици и последователи в развиването на перкусионната школа в България е Симеон Серафимов, който създава известния у нас и по света перкусионен ансамбъл "Акцент". Негови възпитаници от плевенската школа по ударни инструменти продължават обучението си в елитни университети по света, където прославят град Плевен и България.