В Радомирци отбелязаха подобаващо Йордановден
В Радомирци отбелязаха подобаващо Йордановден / natalia.boteva

На 6 януари жителите на село Радомирци отбелязаха големия български празник - Йордановден. Инициатор и организатор на събитието е Калин Костов с любезното съдействие на музиканти от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев" - Плевен, НЧ „Огняна - 1899" и Кметство - село Радомирци, както и местни самодейци, хора с нестихващ дух, носещи българското в себе си.

Тържествена литургия - Велик водосвет, бе отслужена до "Белият мост" в селото, построен през 1691 г. и свързван с различни легенди, а водата на река Златна Панега - осветена, след което се проведе ритуалното хвърляне на кръста.

По-късно във водите на реката се изигра традиционното мъжко хоро под съпровода на тъпан и гайда, като единствено изискване към участниците е те да бъдат с национални носии, за да се усети българския дух.

След изваждането на кръста от Тодор Нинов, всички участници и гости се хванаха на кръшно българско хоро около огъня, а по-късно тържеството продължава в ресторанта на селото.
Много здраве и берекет си пожелаха всички, а според поверието, ако на Йордановден вали сняг, плодородна и щастлива ще е цялата година.