В Ловешкa област има ВиК съоръжения без актове за собственост
В Ловешкa област има ВиК съоръжения без актове за собственост / netinfo

В Ловешка област има ВиК съоръжения и системи, които нямат актове за собственост, и там във връзка с реформата във водния сектор се очакват проблеми. Това заяви областнвият управител на Ловеч Николай Нанков. Той посочи, че на 24 декември изтича срокът, в който трябваше да се изготвят списъци със системи, съоръжения и активи, както от общините, така и от ВиК-дружествата.

За тези активи, които не попадат в балансите на дружеството, областният управител като представител на държавата, също трябва да изготви списъци за съоръжения и системи, които не са включени в активите на дружествата. В голяма част от планинските селища в страната отделни махали и квартали се водоснабдяват от местни каптажи, които не са в активите на местното ВиК-дружество, не са общински, нямат актове за държавна собственост. Това са съвсем малки водоснабдителни съоръжения, обслужващи понякога само по няколко домакинства, поясни още областният управител. Именно за тях ще бъде изготвен допълнителен списък, като срокът затова е удължен с още три месеца.

Асоциациите на ВиК-дружествата ще бъдат определени с решение на министъра на регионалното развитие и благоустройство на база обособена територия на сегашните ВиК оператори. При сегашното положение в Ловешка област ще има две асоциации, формирани на двете обособени територии, които ще наследят завареното положение. Община Троян си има собствено ВиК със 100 % общинска собственост и това ще бъде една обособена територия. Втората обособена територия ще обхваща останалите 7 общини. Основната идея на реформата във ВиК сектора е собствеността на съоръженията и системите да бъде само два вида - публична общинска и публична държавна собственост.

 Асоциацията, в която членуват дружествата с държавно участие, ще бъде председателствана от областния управител. Според последните промени в Закона за водите държавата ще има не повече от 35 % участие в тях, останалите дялове ще бъдат разпределени между общините, пропорционално на броя на населението.

В Ловешка област може да стигнем до разногласия с част от кметовете, тъй като някои от тях искат да се обособяват в самостоятелни ВиК територии, заяви Николай Нанков. Според мен това може да доведе до много сериозни последици за населението, тъй като промените ще рефлектират върху цената на водата, подчерта областният управител.

Решенията в асоциациите ще се вземат с ¾ мнозинство, а с пълно единодушие ще се вземат само решения за прекратяване на асоциацията на ВиК-дружествата, приемане на дадена община в нея или отделяне на дадена община.