Уникални експонати и богата програма показват в Нощ в Музея
Уникални експонати и богата програма показват в Нощ в Музея / archiv.DarikNews

За осми път на 18-ти май, Регионалният исторически музей участва в Европейската нощ на музеите. Богатата и разнообразна програма с надслов „Вино и култура" е посветена на виното, неразривно свързано с човешката история от древността, превърнало се в един от символите на страната ни, вписан в българската традиционна култура. Посветена е на приноса на Плевен като първи център на винопроизводството в България след Освобождението.

В изложбите за първи път пред публика се показват оригинални тракийски, римски и средновековни съдове за съхранение и пиене на вино от фонда на музея, прочутото Бохотско съкровище - единствения в България тракийски сервиз от сребърни конични чаши.

Документи и снимки илюстрират дълголетните традиции в лозарството и винарството в Плевен, съчетани със съвременни научни подходи, ролята и приноса на създаденото в Плевен първо в страната Лозаро-винарско училище и първа Лозаро-винарска опитна станция и превръщането на града в първи център на винопроизводството в България.

За пръв път ще бъдат показани мерки и теглилки oт фонда на музея - от античността, до средата на миналия век, сред които уникален кантар за мерене с оки, който се отнася към периода от средата на XIX-ти век и е битувал до началото на XX-ти в.

За пръв път ще бъдат показани и мерки като специални модели-дъги, използвани в заняти като бъчварството за определяне на обема на бъчвите. Гостите ще могат да видят и нетрадиционните златарски мерки, наречени ширтове, "метално въже" за оразмеряване на ниви, банкноти от емисията "Орлов" - когато са били вертикални и определена като най-красивата българска емисия..

В парка на музея ще бъде експонирана изложба на Арт школа Колорит "Лозата гроздето и виното". Освен това в отделни шатри ще бъдат представени Институтът по лозарство и винарство, Гимназията по лозарство и винарство и "Шато Кайлъка" чрез "Музея на виното", където чрез дегустация ще бъдат представени техните вина, като гостите ще могат да си закупят вина за в къщи.
Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване пък ще представи кулинарни изделия - мезета и ще демонстрира сомелиерство.

Театрална трупа „Темп" ще представи аудио-визуално шоу - уникална демонстрация на тракийски орфически и дионисиев ритуал в духа на древните тракийски тържества.

Лозарските обредни музикално-танцови композиции, изпълненията на професионалисти и самодейци илюстрират мястото на лозата и виното в градската музикална култура.

Европейската нощ на музеите започва в 19:00 часа и ще продължи до 24:00 часа. Входът за всички гости е свободен.