Ученичка от Езиковата гимназия стана млад кмет за един ден в Ловеч
Ученичка от Езиковата гимназия стана млад кмет за един ден в Ловеч / Снимка: Пресцентър на община Ловеч
Инициативата „Млад кмет за един ден” се проведе в община Ловеч, съобщават от там. Длъжността на градоначалника изпълняваше Михаела Щрегарска от Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I”.
 
Млади заместници имаха и други ръководители на администрацията. Айлин Чаушева от Езиковата замести председателя на общинския съвет Петър Цолов, Мишел Петрова от Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов” седна на стола на зам.-кмета Венцислав Христов, Теодор Петров от Езиковата бе в ролята на другия зам.-кмет Даниел Колев, а Селин Чаушева, също от Езиковата – изпълняваше длъжността на секретаря на общината Даниела Цанова.
 
Целта на инициативата е младите хора да се запознаят отвътре с дейността на община Ловеч, какви са и как се решават проблемите. Кметът Корнелия Маринова разказа подробно за различните ресори на своите млади заместници, както и за отговорностите на градоначалника. Отдели внимание на разделението на властите, на ролята и отговорностите на общинския съвет.

Ученичка от Езиковата гимназия стана млад кмет за един ден в Ловеч
Снимка: Пресцентър на община Ловеч

Учениците поставиха въпроси, сред които състоянието на кошчетата за отпадъци на алеята „Баш бунар“. Оказа се, че в момента те са събрани за ремонт, тъй като са счупени от недобросъвестни минувачи. Така възникна големият въпрос за отговорността на всеки гражданин да пази общественото имущество като свое, да се грижи за околната среда и новопостроените детски площадки и другите съоръжения.
 
След това титулярите и тяхната млада смяна влязоха в работен ритъм по текущи проблеми. В края на „работния“ ден всички отново се събраха в приемната в Бароковите къщи. Учениците споделиха с какво са се запознали, върху какво са мислили и действали. „Нашето желание е бързо да растете, да сте умни и възпитани, за да бъдете достойната ни смяна”, каза кметът Корнелия Маринова.
 
Младите управленци получиха книгата „Ловеч – град на професорите“, по една значка на община Ловеч и други сувенири, за да помнят този ден, в който са управлявали институцията.
 
Инициативата се проведе за девета година от сдружение „Екомисия 21 век“ в партньорство с община Ловеч под името "Млад кмет за един ден".