Три експертизи на МВР потвърдиха тройния убиец от Ябланица
Три експертизи на МВР потвърдиха тройния убиец от Ябланица / archiv.DarikNews

Три вида експертизи, извършени в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР, потвърждават самоличността на извършителя на тройното убийство в Ябланица. За това информират от пресцентъра на МВР.

Три експертизи на МВР потвърдиха тройния убиец от Ябланица
netinfo

МВР-експертите са започнали работа в началото на август на базата на иззети веществени доказателства от оглед на местопроизшествие край село Добревци. Тогава бе намерено тялото на възрастен мъж, разпознат от близките му като 73-годишния Гаврил Петков. При претърсване на района криминалистите на Областната дирекция на МВР в Ловеч и колегите им от Ябланица попаднаха на таванско помещение с изоставени няколко кашона и сак с дрехи. В тях бяха намерени и иззети пистолет със заглушител, предоставен за експертиза в института, заедно с други веществени доказателства.

Анализът на експертите от НИКК е потвърдил, че това е оръжието, с което през септември 2011 г. е извършено тройното убийство в Ябланица. Направената ДНК-експертиза е показала идентичен профил по пистолета, пълнителя и по четката за зъби. Тестът е сравнен и с дадена проба за изследване от сина му. Потвърдено е, че 73-годишният мъж е негов биологичен баща.

Заключенията на експертизите дават основание за процесуално разрешаване на случая с извършеното тройно убийство в Ябланица. Материалите ще бъдат предадени на Ловешката окръжна прокуратура.

Припомняме, че сигнал за тежкото престъпление бе подаден в полицията на 19 септември 2011 година към 22:15 часа. Спор за имот между 73-годишния Гаврил Петков и семейството на сестра му е довел до трагична развръзка, при която на място загинаха синът й - на 51 години, и 15-годишният й внук. Малко по-късно в болница почина и 70-годишната жена. След извършеното тежко престъпление, Гаврил Петков се укри и бе издирван в продължение на месеци. Преди близо месец тялото на мъжа бе открито край село Добревци.