d
d / dariknews.archive
„ГЕРБ и БСП смятат, че парламентът не е място, където се създават закони, а място, където взаимно да се оплюват. В парламента се правят закони, а това изисква познаване на съответната сфера и законодателни умения. Това че с ГЕРБ допуснахме определено неграмотни хора да управляват 10 години, е за наша сметка.”
Това заяви на среща с плевенчани председателят на „Движение 21” Татяна Дончева. „Много ми е симпатична Цецка Цачева, но тя си беше от Рабфак за четворка. Ако от всички отличници ние измъкнахме от Рабфак-а четворката, значи това ни е било и държавното управление. Аз мисля, че е крайно време в България отличниците да ги бутнем на по-преден план”, добави тя.

Пред плевенската общественост Дончева обясни защо е станала възможна коалицията на ПП АБВ и „Движение 21”. Дончева беше категорична, че няма как да се изкарват политици-администратори, които нищо друго освен гледане не са правили, за да решават някакъв проблем. „Що за мисъл, че ние трябва непрекъснато да въртим нови хора, които никога не са докосвали тази дейност. Отивайки на лекар, кого търсите – онзи, който никога не е влизал в хирургията, за да ви оперира? Търсите ли си плочкаджия, който никога не е правил ремонт? Пращате ли детето си на уроци при някой, който никога не е преподавал? Тогава защо в политиката да бъде обратното?”, попита лидерът на „Движение 21”. Отделянето на двете политически формации – „Движение 21” и АБВ, от БСП, тя обясни не с желанието „нещата в политиката да се правят по различен начин, да се правят, за да се случат, не да се правят, за да се рецитират лозунги”.

„Няма как да оцелее държава, в която едно правителство да започне да прави нещо и след две или след четири години новото да започне да прави нещата по обратен начин. Нашата коалиция има идеалната възможност, попадайки в следващия парламент, да бъде коректив и алтернативата на разума”, категорична е Татяна Дончева.
„За всички средно интелигентни българи е ясно, че ситуацията в държавата е много объркана, няма ясна философия какво трябва да се случва и как да се прави. В самата предизборна кампания има щедри обещания и манипулации от всички посоки, няма сериозни информационни източници, които да дадат възможност на хората да се ориентират в това, което се случва. След 25 години преход има медиен монопол от страна на десните среди, известни с псевдонима „КОЙ”, поради което каквото и да четете, много трудно може да се убедите, че това е истинската информация. Има прости неща, които винаги, във всички времена са били верни – ориентирайте се по тях. Обещания всеки може да даде за всичко. Аз мога да ви обещая, че мога да пея бас или че ще стана балерина. Горе долу това върви в момента на предизборната сергия. 300 лв., 500 лв., 750 лв. минимална пенсия”, коментира Дончева пред плевенчани. По думите й, в момента има две партии, които се борят за победа в първенството. Едните казват че били промяната, другите – сигурността.

„Няма нужда да си говорим толкова за ляво и за дясно, колкото за онова усещане в човека за сигурност, за един живот, преживян с уважение към неговото лично достойнство. Всички казват, че икономиката е в основата. Но ако продължим да работим в общество, в държава без правила, каквито и икономически мерки да прилагаме, те никога няма да сработят. Ще дойде един като Марешки ще ни продава бензин неизвестно как на тази цена, говорейки ни за картели, като за всички е ясно, че в тази работа роля най-много има контрабандата, отколкото каквито и да било картели”, заяви Дончева.

Сред приоритетите на коалицията лидерът на „Движение 21” постави на първо място задаване на ясни правила за всички, реформа в съдебната система, преосмисляне на финансирането в културата и образованието. Дончева изтъкна, че в листите на Коалицията има няколко представители на сферата на културата, които са авторитети в своята област – професори от НАТФИЗ, известни режисьори, световни оперни певци.

В плевенската листа е авторитетен преподавател от плевенското музикално училище и режисьор от плевенския театър. Проблемите могат да бъдат решени с хора професионалисти, които ги познават отвътре, подчерта Дончева.

Водачът на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21” в Плевен Румен Петков очерта приоритетите за Плевен и областта. За нас е изключително важно да развиваме плевенската икономика и селско стопанство – потенциал, граден с десетилетия в машиностроенето, в металообработката, в строителството, в леката промишленост. Не е нормално определени политически формации назначават за съветници в народното събрание хора, които съвършено ясно слугуват на чужди интереси, за сметка на българската, в частност на плевенската икономика”, подчерта Петков.
Той припомни, че в Плевен има три селскостопански института, а селското стопанство трябва да се изведе като национален приоритет.

„Тази година е годината на Плевен – 140 години от освобождението на града, и ние трябва да покажем на света, че от тук започва освобождението на България. За да вървим напред, трябва да знаем добре историята си”, категоричен е водачът на листата на Коалицията.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!